| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
weesee
stary wyjadacz

Dołączył: 01 Sie 2005 Posty: 1997 Pomocy: 39 Skąd: koszalinek Aparat: małe i średnie
|
|
się w końcu zebrałem i zmajstrowałem sobie takową,no i ostatnio moją ciemnię zamiast żarówki z filtrem oświetlało 105 żółtych diod LED.prąd ustaliłem na 13mA,więc można przyjąć że świecą maksymalną mocą.przy bezpośrednim oświetleniu z odległości 1,5metra,papier po naświetleniu w czasie 15 minut i wywoływany przez 5 minut wykazuje lekkie zadymienie.przy oświetleniu światłem odbitym,jakieś 25cm do sufitu i 2m do kuwet zadymienia żadnego nie stwierdziłem.niemniej w ciemni jest jaśniej niż przy tradycyjnej lampie.spróbuje jeszcze dorobić moduł impulsowego sterowania diodami i w ten sposób wykorzystać efekt Schwarzschilda.przy okazji,może ktoś wie przy jak krótkich czasach się objawia w przypadku papierów? _________________ takie tam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Cygnus
Moderator

|
|
Wybacz weesee, że pytam trochę po czasie, ale jaki jest związek sterowania PWM i efektu Swarzschilda ?
Przecież, aby mieć takie samo natężenie światła, musisz dostarczyć tę samą porcję energii.
Jedyne co może mieć znaczenie, to że temperatura barwowa diod jeździ nieco w zależności od natężenia prądu i temperatury złącza. _________________ Zachować siebie, zostać szczęśliwym - oto instynkt, oto prawo, oto obowiązek... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
weesee
stary wyjadacz

Dołączył: 01 Sie 2005 Posty: 1997 Pomocy: 39 Skąd: koszalinek Aparat: małe i średnie
|
|
| Cygnus napisał: | | jaki jest związek sterowania PWM i efektu Swarzschilda ? |
stary temat ale odgrzebię.
jak wiadomo, czułość materiału spada przy bardzo długich ale i bardzo krótkich czasach naświetlania, i właśnie o te krótkie chodzi.
inna sprawa że używam tej lampy już 3 lata i modułu nie dorobiłem, za to lampa spisuje się świetnie, nawet przy kolorkach. _________________ takie tam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Cygnus
Moderator

|
|
 _________________ Zachować siebie, zostać szczęśliwym - oto instynkt, oto prawo, oto obowiązek... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|