fotoarts.pl - foto forum :: Zobacz temat - Fotografia macro i technika analoga :D
forum fotoarts.pl
FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Rejestracja :: Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj :: Czat ( ) :: katalog stron foto

Fotografia macro i technika analoga :D

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - foto forum Strona Główna -> Poradnik fotografa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mkania
Ostrzeżenia : 2
Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik

Pomocy: 2
Aparat: 400d, zenek12xp

PostWysłany: Pią Mar 27, 2009 9:19 pm    Temat postu: Fotografia macro i technika analoga :D Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam Smile
Jako, że staram się o przyjęcie do pewnego stowarzyszenia fotograficznego muszę odbyć rozmowę kwalifikacyjną na w/w tematy.

Pierwszy to historia fotografii, wybrałem macro ponieważ to moja główna pasja i zainteresowanie. Okazało się że wykopałem pod sobą dołek bo żadnych twórców nie znam pomimo krótkiej historii tego rodzaju fotografii. Technicznie jestem w porządku, mentalnie też spoko koleś ale jakoś google nie dają mi odpowiedzi gdzie mogę znaleźć galerie i informacje o najsławniejszych macrofotografach.

Drugi to dokładny opis dotyczący procesu powstawania fotografii czy to na błonie fotograficznej czy to na matrycy. Podstawy mam ale spodziewam się najgorszych pytań Very Happy ...

I tutaj wysuwam moją prośbę (szukałem a nie znalazłem), mianowicie proszę o jakieś adresy stron, galerii które powinienem obejrzeć aby się dobrze przygotować ale i na ich podstawie podszkolić.. Bardzo mi na tym zależy, liczę na życzliwość..
dzięki z góry!

PS.nie jestem zielony w "tych ten teges" sprawach Cool

Ostatnio zmieniony przez mkania dnia Pon Mar 30, 2009 9:10 am, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Cygnus

Moderator
Moderator

Pomocy: 54

PostWysłany: Nie Mar 29, 2009 8:53 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Pamiętasz pierwszego fotografa płatków śniegu ?

http://en.wikipedia.org/wiki/Wilson_Bentley

Użytkownik otrzymał punkt pomocy za ten post.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ryciek

młody wyjadacz
młody wyjadacz

Pomocy: 18
Aparat: Canon A-1

PostWysłany: Nie Mar 29, 2009 4:24 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Na tematy techniczne szukaj książki Mikołaja Ilińskiego "Materiały i procesy fotograficzne". Lepszej i dokładniejszej pozycji w języku polskim nie znam.

Co do "macro":

http://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Blossfeldt

http://www.soulcatcherstudio.com/exhibitions/blossfeldt/index.htm

Jego nazwisko łączyło się z całym kierunkiem w fotografii, miałem o tym ostatnio na historii fotografii ale dokładnie nie pamiętam.

A tak swoją drogą, to zastanów się czy chcesz należeć do stowarzyszenia, które od swoich członków wymaga znajomości technicznych... Ja miałem dokładny opis tych rzeczy na I i II roku studiów, w Pracownii Technologicznej. Na egzaminie wstępnym liczyły się obrazy i rozmowa o nich.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mkania
Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik

PostWysłany: Nie Mar 29, 2009 5:31 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dzięki chłopaki

Cytat:
A tak swoją drogą, to zastanów się czy chcesz należeć do stowarzyszenia, które od swoich członków wymaga znajomości technicznych... Ja miałem dokładny opis tych rzeczy na I i II roku studiów, w Pracownii Technologicznej. Na egzaminie wstępnym liczyły się obrazy i rozmowa o nich.

zawsze to lepiej mieć pewne pojęcie o procesach technologicznych w fotografii bo o ile o cyfrze mam duże pojęcie to na tradycyjnym filmie się nie znam Smile

bacanski
Ostrzeżenia : 1
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 37

Aparat: S5

PostWysłany: Nie Mar 29, 2009 5:37 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

to jak chcesz dokladnie poznac to polecam sie pobawic w ciemnie i filmy... Wink

nie ma to jak nauka na wlasnych doswiadczeniach Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
mkania
Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik

PostWysłany: Nie Mar 29, 2009 9:43 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wywołałeś wilka z lasu Laughing
teraz mam inne pytanie, czy jest różnica w wywoływaniu filmu bw a kolor? chodzi mi o film a nie odbitki... przepraszam jeżeli głupio pytam Very Happy

bacanski
stary wyjadacz
stary wyjadacz

PostWysłany: Nie Mar 29, 2009 9:48 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

znaczaca... w kolorze masz calkiem inne odczynniki i inny proces wolania... mozna powiedziec, ze B&W jest bardziej tolerancyjna na bledy zas kolor juz mniej wybacza...

tak samo z robieniem odbitek w B&W i kolorze, choc kolor to juz inna bajka... Wink

jesli chodzi Ci o specow od analogow to Weesee jest modem na http://www.korex.net.pl a tam znajdziesz wiele odpowiedzi na tematy ciemniowe... Wink

Powrót do góry
ryciek

młody wyjadacz
młody wyjadacz

Pomocy: 18
Aparat: Canon A-1

PostWysłany: Pon Mar 30, 2009 1:47 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mkania napisał:
wywołałeś wilka z lasu Laughing
teraz mam inne pytanie, czy jest różnica w wywoływaniu filmu bw a kolor? chodzi mi o film a nie odbitki... przepraszam jeżeli głupio pytam Very Happy

Co dokładnie chciałyś wiedzieć?

mkania
Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik

PostWysłany: Pon Mar 30, 2009 8:22 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

raczej moje pytanie odnosi się do chemii, wiem że są dwa procesy: "zwykły"cokolwiek to znaczy i c41... Embarassed

edit.
ok, trochę się podedukowałem (choć dalej nie wiem co z chemią do kolorowych negatywów) i zastanawiam się czy to wystarczy do wywoływania klisz:
-koreks
-wywoływacz np ilford id11
-przerywacz np roztwór wodny octu 1-2%
-utrwalacz np roztwór tiosiarczanu sodu w wodzie
-dużo wody

to tak grubo w skrócie i to mógłbym spokojnie robić w łazience, bez zabawy w pozytywy, tylko skaner...
coś przeoczyłem? Very Happy
pozdrawiam

PS. czy wywoływacz można sporządzić samemu? Razz

weesee

stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 39
Aparat: małe i średnie

PostWysłany: Pon Mar 30, 2009 9:22 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mkania napisał:
czy jest różnica w wywoływaniu filmu bw a kolor?

jest. wywołanie cz-b polega na wywołaniu obrazu srebrowego a potem na usunięciu przez utrwalacz tego co nie zostało wywołane.
w kolorze w wywoływaczu powstaje obraz srebrowy i barwnikowy, potem w odbielaczu zamieniasz obraz srebrowy w to co potem, razem z tym co nie było wywołane, usunąć przez utrwalacz, pozostaje sam obraz barwnikowy.

mkania napisał:
czy wywoływacz można sporządzić samemu?

można, ale na początek warto skorzystać z gotowych. samemu warto albo przy sporym przerobie, albo przy technikach specjalnych.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
bacanski
stary wyjadacz
stary wyjadacz

PostWysłany: Wto Mar 31, 2009 12:44 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

na poczatek mozesz sobie kupic fome r09 lub ewentualnie hydrofen w17(tanie i dobre na poczatek)
przerywaczem moze byc woda z octem ale polecam fome citro, nie jest az taka droga a w/g mnie lepiej dziala niz ocet...
utrwalacz to moze byc fomafix...

i tak masz podany tani zestawik do wolania filmow B&W Wink

w kolorach ceny sa wieksze... bo jest bardziej to skomplikowane i chemia dostepna raczej na zamowienie...

jesli chodzi o korex to moze pomysl o czyms w stylu kaiser'a, krokus jest bo jest... na kaisera duzo latwiej nawija sie film...

Weesee wyjasnil wszystko ladnie i przystepnie... Wink
Powrót do góry
mkania
Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik

PostWysłany: Wto Mar 31, 2009 8:02 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

na razie wyposażyłem się w dwa filmy fomapan 200, jeden już nawinąłem do zenka, drugi prawdopodobnie powędruje po praktici

co do korexu, myślę że jak spędze godzinę na nawlekaniu jakiegoś starego filmu na krokusa to dam rade potem po ciemku,

co do chemii to już jestem raczej pewien że będe kupował tylko preparaty w proszkach i przygotowywał przed każdym wołaniem, zdecydowałem się ostatecznie na wywoływacz a49, a utrwalacz r-r tiosiarczanu sodu...

mam tylko problem jeżeli chodzi o ostatnią kąpiel filmu, niektórzy zalecają używać płynu przeciw zaciekom... kiedyś słyszałem że wystarczy woda z ludwikiem, is that true or not? jak tak to w jakich proporcjach?

pozdrawiam

weesee

stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 39
Aparat: małe i średnie

PostWysłany: Wto Mar 31, 2009 11:38 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mkania napisał:
będe kupował tylko preparaty w proszkach i przygotowywał przed każdym wołaniem,

pamiętaj że chemia musi odstać pomiędzy rozpuszczeniem a wołaniem 24h
mkania napisał:
a49

fajna wywojka, sam ostatnio w tym wołam. trochę lektury:
http://www.korex.net.pl/forum/viewtopic.php?t=771&highlight=atomal
mkania napisał:
niektórzy zalecają używać płynu przeciw zaciekom... kiedyś słyszałem że wystarczy woda z ludwikiem

nie stosuj takich praktyk. wydajesz kilkanaście złotych na film, kilka na obróbkę, o wartości ujęć nie wspomnę, a na koniec oszczędzasz 3 grosze na dobrym zwilżaczu. płyny do naczyń zawierają różne dziwne substancje do wyżerania tłuszczów a także do ochrony rąk, jak mogą działać na film - zaprzęgnij wyobraźnię. flaszeczka tetenala mirasola kosztuje niewiele a wystarczy Ci na długo, a poza zwilżaniem ma właściwości antystatyczne.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - foto forum Strona Główna -> Poradnik fotografa Wszystkie czasy w strefie GMT + 3 Godziny
Strona 1 z 1

Skocz do: