fotoarts.pl - foto forum :: Zobacz temat - JAkie mamy prawa jako fotografowie do naszych prac.....
forum fotoarts.pl
FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Rejestracja :: Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj :: Czat ( ) :: katalog stron foto

JAkie mamy prawa jako fotografowie do naszych prac.....

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - foto forum Strona Główna -> Fotografia tradycyjna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rave

stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 16

PostWysłany: Sro Kwi 09, 2003 3:46 am    Temat postu: JAkie mamy prawa jako fotografowie do naszych prac..... Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tak mnie naszlo zeby zadac wam kilka pytan, warto by sie dowiedziec jakie mamy prawa i jak to pilnowac. Mianowicie sklonilo mnie do napisanie tego topika pewna sprawa otoz pewna osoba spytala mnie czy publikuje swoje zdjecia w niejakim miesieczniku "Semestr", moja odpowiedz brzmi tak ze ja nic niepublikuje nic niesprzedaje i nic niedalem do publikacji, jedyne zdjecia prezentuje Digart.pl i Galery.pl ale narazie nic niesprzedaje... teraz chodzi o ot ze poprosilem ta osobe o zrobienie skanu strony z gazety gdzie miala by sie znajdowac ta moja (Chyba.. jutro sie okaze) fotka... i teraz glowne pytanie... jak sie bronic przed niautoryzowana publikacja naszych wlasnych prac.. czy moge podac taki magazyn do sadu i rzadac odszkodowania za naruszenie praw autorskich??... akurat by mnie tu guzik obchodzilo czy oni to zrobili bo kogos tam za darmo promuja bo to jeden wielki bullshit.. zapelniaja se strony i tyle... a moze poprostu kktos skradl fotke i opublikowal jako swoja... jakie mamy prawa jak to egzystowac.. i gdzie mozna znalezc jakies kodeksy*?....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
fotam

cool użytkownik
cool użytkownik

PostWysłany: Sro Kwi 09, 2003 8:55 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dochodzić swoich praw możesz i powinieneś.
Ustawodawstwo jest różne w każdym kraju Wink
Główny akt prawny w polsce to:
"Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych" z 4.02.1994
Możesz zajrzeć :
http://www.carpent-tua.resam.com.pl/
A jeśli również o świat to także:
http://strony.wp.pl/wp/prawwwo/

Emo

stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 6
Aparat: "6 cali miedzy uszami "

PostWysłany: Sro Kwi 09, 2003 9:23 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jeżeli masz negatywy albo możezsz udowodnić że zdjęcia sa twoja włąsnościa a nie ma umowy o publikacji aalbo gazeta nie zamieści twojego nazwiska , i nie ma potwierdzenia wypłaty pieniedy dla ciebie to śa ugotowani Smile)))))))) . Tylko prawnik i jechane pozostaje tylko kwestiia ile? Smile) pytanie tylko czy warto .Najpierw wyniuchaj zanim założyssz sprawe czysą ci w stanie zapłacić odszkodowanie jak nie to próbuj wyciągnąc stawke taka jak za normalne zamieszczenie zdjęcia i gnębić gnojów aż będzie furczeć Smile) Powodzenia ok
fotam

cool użytkownik
cool użytkownik

PostWysłany: Sro Kwi 09, 2003 9:26 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ale co tam Ja. Słuchaj fachowca jump funny
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - foto forum Strona Główna -> Fotografia tradycyjna Wszystkie czasy w strefie GMT + 3 Godziny
Strona 1 z 1

Skocz do: