| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
toxyczna
Nowy Użytkownik

Aparat: Samsung Digimax A503
|
|
| Z fotografią mam do czynienia od około dwóch lat, jak na razie bawiłam się małpką Samsunga, lecz planuję zakup lustrzanki. Waham się jednak między dwoma aparatami: Pentaxem K-m i Nikonem D60. Zaznaczę, że zamierzam rozwijać swoje, póki co, małe umiejętności, za kilka lat planuję dokupić obiektyw, by nie działać samym kitem. Byłabym wdzięczna za jakąkolwiek radę w tej kwestii. Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Adam.B
stary wyjadacz

|
|
Witaj.
D60 nie ma silnika do Auto focusa, wiec nie wszystkie obiektywy będą ustawiały Ci ostrość, D60 jest totalnie amatorską lustrzanką.
Kup lepiej używanego D70 / D70s albo D80.
Co do pentaxa - niedawno sprzedałem brata bliźniaka K20 bo mi nie pasował... wolę nikona.
Za kilka lat obiektyw? Hmm... Skoro Tak powoli będziesz rozwijać umiejętności . heh
Pozdrawiam. _________________ Wszystko trzeba robić tak żeby było dobrze! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mek
cool użytkownik

Aparat: ulubiony
|
|
Mialem pare razy w lapie d60 i ogolnie zrobil na mnie pozytywne wrazenie, szczegolnie ergonomia i (chyba) najlepszy w tej klasie wizjer. Co do przejzystosci/szybkosci poruszania sie po menu zamilkne bom z innej stajni, a przyzwyczajenia robia swoje. Systemu Pentaxa nie znam w ogole, ale moze cos pomocnego znajdziesz na tej stronce dpreview.com
Za Adamem polece zainteresowanie sie sprzetem uzywanym/starszym klasy wyzszej. Za cene pixeli dostaniesz pare ciekawych rozwiazan, ktore na pewno sie bardziej przydadza - podejzewam ze plakatow drukowac nie bedziesz. Moj aparat ma 8mpx i przy wydruku na A4 jest zyleta.
Po za tym, wcale nie musisz miec lu$trzanki, zeby sie rozwijac w tym kierunku i robic ciekawe zdjecia - rozwaz i taka opcje. _________________ Podejdz blizej |
|
| Powrót do góry |
|
 |
weesee
stary wyjadacz

Dołączył: 01 Sie 2005 Posty: 1994 Pomocy: 39 Skąd: koszalinek Aparat: małe i średnie
|
|
| toxyczna napisał: | | Waham się jednak między dwoma aparatami: Pentaxem K-m i Nikonem D60 |
z tych dwóch obiema ręcyma pentax, jeśli nikon to minimum d80 _________________ takie tam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Matus
młody wyjadacz

Dołączył: 14 Maj 2008 Posty: 663 Pomocy: 13 Skąd: Mazowsze Aparat: pentax
|
|
Opcjami ciekawymi do rozważenia wg mnie byłyby w tym przypadku:
a) kupno użwanego np. pentaxa + jakiś inny obiektyw (za 100-300 zł można kupić dobre, używane pentaxy-a i pentaxy-m 28mm czy 50mm)
b) kupno analoga jakiegoś (ze 300 zł body) + lepsze obiektywy
Lepiej zainwestować w obiektyw niż body wg mnie. Dlatego najlepiej rozejrzeć się za czymś używanym.
Pozdrawiam. _________________ Skrajnie nieprofesjonalnie |
|
| Powrót do góry |
|
 |
weesee
stary wyjadacz

Dołączył: 01 Sie 2005 Posty: 1994 Pomocy: 39 Skąd: koszalinek Aparat: małe i średnie
|
|
| Matus napisał: | | Lepiej zainwestować w obiektyw niż body wg mnie. |
ta zasada się sprawdza jak najbardziej ale z analogami, z syfrzankami już w dużo mniejszym stopniu _________________ takie tam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Adam.B
stary wyjadacz

|
|
Z tym że nadal taka zasada jest... no chyba że ktoś system zmienia:P
jak już się ma arsenał obiektywów to można tylko body wymieniać  _________________ Wszystko trzeba robić tak żeby było dobrze! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|