fotoarts.pl - foto forum :: Zobacz temat - [POMOCY] Stare aparaty
forum fotoarts.pl
FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Rejestracja :: Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj :: Czat ( ) :: katalog stron foto

[POMOCY] Stare aparaty

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - foto forum Strona Główna -> Fotografia tradycyjna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
strzemienny

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

PostWysłany: Wto Maj 27, 2008 12:42 am    Temat postu: [POMOCY] Stare aparaty Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam,

Potrzebuje pomocy. Znalazłem się w posiadaniu 3 starych aparatów i chcialbym się dowiedzieć, czy warto je może zatrzymać, czy moze sprzedać. Fotografią się juz troche zajmuje, ale nigdy nie mialem do czynienia z takimi starociami. Troche kusi mnie, żeby wypróbować jak to jest robić to ze starą Yasią lub Gloriettem Wink

no właśnie, posiadam Yashice M-II, Kodaka Tourist II oraz Braun Nurnberg Gloriette

zdjęcia tutaj:
Yashica:
http://www.djgraba.debacom.pl/photo/stare/yashica.jpg
Kodak:
http://www.djgraba.debacom.pl/photo/stare/kodak.jpg
Gloriette:
http://www.djgraba.debacom.pl/photo/stare/gloriette.jpg

Poszukałem troche w necie, i dowiedziałem sie co nieco o filmach do nich. Podobno filmu do Kodaka Turist'a - 620 juz nie produkują od 1995 roku, ale można użyc 120'ki. Yashica uzywa 35mm a Gloriette niestety nie wiem (tez wydaje mi sie, ze 35'ka).

Sproboje kupic do nich film i sie pobawie. Nie wiem za bardzo tylko jak sie z nimi obchodzic (Yashica i ten jej swiatlomierz - nie mam pojecia czym to sie jje).

Gdyby mi sie jednak nie spodobalo, ktoś może orientuje sie, po ile takie aparaty idą?

Pozdrawiam,
Adam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
weesee

stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 38
Aparat: małe i średnie

PostWysłany: Wto Maj 27, 2008 5:09 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

z tej jaśki mogą być całkiem przyzwoite efekty, co do obsługi to poczytaj sobie o aparatach dalmierzowych.
jaśka i braun to mały obrazek, kodak wydaje sie być średniakiem ale z tych zdjęć nie jestem pewien.
aparaty na pewno warte załadowania filmu, a zabawy może być dużo więcej niż korzyści ze sprzedaży.

strzemienny

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

PostWysłany: Wto Maj 27, 2008 10:22 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ok, dzieki za pomoc :]
yaśke chcialem wlasnie sobie zostawic, i mozliwe, ze kodaka tez (sredni format)

ale brauna chyba bede chcial sprzedac

poszukalem na ebayu i za takiego brauna chca okolo 190$
http://cgi.ebay.com/Braun-Gloriette-B-35mm-German-camera-in-case_W0QQitemZ380020051235QQihZ025QQcategoryZ67380QQrdZ1QQssPageNameZWD1VQQcmdZViewItemQQ_trksidZp1638Q2em118Q2el1247
to na polskie okolo 475 pln Mr. Green

ktos chętny? sprzedam za 300 pln Very Happy
Powrót do góry
weesee

stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 38
Aparat: małe i średnie

PostWysłany: Wto Maj 27, 2008 10:48 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

strzemienny napisał:
na ebayu i za takiego brauna chca okolo 190$

chcą a jest wart to dwa różne systemy walutowe, poza tym ten Twój a ten z aukcji to dwa różne aparaty.

strzemienny

Nowy Użytkownik
Nowy Użytkownik

PostWysłany: Wto Maj 27, 2008 11:11 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wiem, że różne, ale chodziło mi o zbliżoną cene Very Happy

czy ktos w takim razie orientuje sie ile taki Braun jest wart? (nie ile chcą :])
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - foto forum Strona Główna -> Fotografia tradycyjna Wszystkie czasy w strefie GMT + 3 Godziny
Strona 1 z 1

Skocz do: