fotoarts.pl - foto forum :: Zobacz temat - Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG Macro
forum fotoarts.pl
FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Rejestracja :: Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj :: Czat ( ) :: katalog stron foto

Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG Macro

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - foto forum Strona Główna -> Fotografia cyfrowa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Darox

młody wyjadacz
młody wyjadacz

Pomocy: 1
Aparat: Canon EOS 20D+18-55mm Kit lens

PostWysłany: Pią Paź 09, 2009 7:18 pm    Temat postu: Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG Macro Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich serdecznie Smile Przymierzam się do zakupu Sigmy 70-300mm

http://www.simplyelectronics.net/mainproduct.php?pid=1283

chciałbym się dowiedzieć czy może któryś/któraś z was miał/a styczność z tym obiektywem, co o nim sadzicie?? może znacie coś podobnego a nawet lepszego Smile Tylko w podobnej, przystępnej cenie.

weesee

stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 38
Aparat: małe i średnie

PostWysłany: Sob Paź 10, 2009 12:52 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

miałem wersję ze złotym paskiem. w zakresie 70-200 daje radę, ale powyżej kiszka się trochę robi. z drugiej strony najlepsza opcja w tej klasie cenowej, ale rewelacji się nie spodziewaj, zwłaszcza w kwestii mechanicznej.
Darox

młody wyjadacz
młody wyjadacz

PostWysłany: Sob Paź 10, 2009 2:17 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no rozumiem, a mógł bys mi powiedziec cos o makro?? bo wiem ze słuzy równiez do makro fotografi Smile
Matus

młody wyjadacz
młody wyjadacz

Pomocy: 12
Aparat: pentax

PostWysłany: Sob Paź 10, 2009 2:42 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Hmm. Ja posiadam Sigmę 70-300 ale bez APO tzn. tę http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/93.
Makro się przydaje, ale nie jest też znowu tak duże, bo przy zakresie 200-300 ostrzy od 90cm, a 70-200 od 1,5m. Plastyka mojego nie jest najlepsza. :/
Z tym że ten z APO posiada dwie niskodyspersyjne soczewki więcej, tak więc plastyka zapewne się różni. Jeśli chcesz mogę przesłać Ci kilka zdjęć ze swojej, ale nie wiem, czy da Ci to jakiś punkt zaczepienia, skoro moja nie ma oznaczenia APO. Mogę ew. zrobić zdjęcie na 300mm z 90cm np. dwuzłotówki, to sobie zobaczysz skalę odwzorowania.

Pozdrawiam.

Darox

młody wyjadacz
młody wyjadacz

PostWysłany: Sob Paź 10, 2009 4:33 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Matus, bym był bardzo wdzieczny za te zdjecia Smile
Adam.B

stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 13

PostWysłany: Sob Paź 10, 2009 4:54 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Canon 28–135 mm f/3,5-5,6 IS Macro

Poszukaj tego w necie sobie.

Bronek1410

Aktywny Użytkownik
Aktywny Użytkownik

Pomocy: 3

PostWysłany: Sob Paź 10, 2009 8:21 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

28-135 a 70-300 to zupełnie inny zakres ogniskowych
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Adam.B

stary wyjadacz
stary wyjadacz

PostWysłany: Sob Paź 10, 2009 8:38 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ale jemu chodzi o super Macro a nie Tele:)
Darox

młody wyjadacz
młody wyjadacz

PostWysłany: Sob Paź 10, 2009 11:23 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ale przy tym canonie nic nie ma o macro.......
Adam.B

stary wyjadacz
stary wyjadacz

PostWysłany: Sob Paź 10, 2009 11:54 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jest Macro, aby tego obiektywu nie da się znaleść do kupienia:P

Na pewno wszystko co znajdujesz to wersje bez macro:)

Co do sigmy, to używałem tej z APO, i na 300mm szału naprawdę nie robiła, A Macro właśnie na 200-300mm jest. Zastanów się czy będziesz miał dostatecznie dużo światła żeby robić poprawne Macro, z wystarczającą GO, bo ta sigma na 300mm nie da Ci zbyt dużej go, a po przymknięciu i przy tej ogniskowej to będzie Ci mało światła w pełnym słońcu Razz (no może przesadziłem Very Happy ), ale jak sie chcesz skupić na Macro, to doradzam Ci żebyś kupił coś szerszego, na poziomie nie więcej niż 100mm.
A jakościowo gorszego obiektywu, nie łatwo będzie znaleść.

No chyba ze naprawdę chcesz 2w1 Macro + Tele, to raczej w tej cenie nic Ci nie pozostaje.
A może Tamron 70-300 - tez ma powiekszenie 1:2, poczytaj sobie o nich na optyczne i wybierz który wolisz, ale nie spodziewaj sie ze jedno przebije mocno drugiego. Toż to Amatorska tanizna Smile

Wczoraj pisałeś o Canonie 100mm, w mniejszej od jego cenie znajdziesz wiele fajnych obiektywów do Macro:) Chociażby 50mm Sigmy (powiekszenie 1:1).
Zdecyduj dokładniej do czego chcesz tego obiektywu, i czy on Ci da to czego potrzebujesz tak abyś mógł go używać bez klniecia na światło, jakosć, odległośc, i inne podobne problemy:)

Pozdrówka.

weesee

stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 38
Aparat: małe i średnie

PostWysłany: Nie Paź 11, 2009 1:52 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jakoś nigdy makro mnie nie kręciło i nie robiłem, ale napis "makro" na obiektywie to tylko chwyt marketingowy, lepsza będzie jasna stałka + pierścienie albo mieszek
Darox

młody wyjadacz
młody wyjadacz

PostWysłany: Wto Paź 13, 2009 4:37 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

sadze ze na razie kupie te sigme 70-300 APO, chociaż by po to aby mieć coś większego na zapas bo czasami człowiek chce coś złapać ale nie może bo np ma za małe przybliżenie, makro kupie ale już jakiś normalny, warty uwagi ;0

sadze ze jest to najlepszy obiektyw w tym zakresie pieniędzy ;]

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - foto forum Strona Główna -> Fotografia cyfrowa Wszystkie czasy w strefie GMT + 3 Godziny
Strona 1 z 1

Skocz do: