fotoarts.pl - foto forum :: Zobacz temat - Szybkozłączki słabo trzymają aparat
forum fotoarts.pl
FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Rejestracja :: Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj :: Czat ( ) :: katalog stron foto

Szybkozłączki słabo trzymają aparat

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - foto forum Strona Główna -> Fotografia tradycyjna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jacek

Gość

PostWysłany: Nie Lip 20, 2003 9:41 pm    Temat postu: Szybkozłączki słabo trzymają aparat Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Niedawno kupiłem sobie statyw velbon cx-440 jestem z niego zadowolony jest odpowiednio wysoki i uważam że odpowiednio stabilny jak na moje skromne wymagania ale statyw jest wyposażony w tak zwaną szybko złączkę co jest bardzo wygodnym rozwiązaniem i w tej części tkwi mój problem ponieważ gdy wszystkie śruby regulujące ustawie tak żeby głowicą wygodnie można było regulować (nie za słabo i nie za mocno) i gdy aparat jest ustawiony w pozycji pionowej często dochodzi do przestawienia tej właśnie szybko złączki zamocowanej w aparacie problemu by nie było gdyby gniazdo statywowe było stalowe niestety używam batery pack i ma on gniazdo plastikowe moja obawa przed zbyt mocnym przykręceniem jest chyba uzasadniona (chyba każdy kiedyś zerwał gwint). Czy zetknęliście się z takim problemem i jego rozwiązaniem. Fakt że sam nie jestem bez winy ponieważ nie lubię używać do ustawiania aparatu uchwytu przy głowicy (taki bom nie wiem jak to nazwać)
Powrót do góry
Hicks
Ostrzeżenia : 1
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 8

PostWysłany: Czw Lip 24, 2003 11:58 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No coz albo rybki albo akwarium Smile ...... jesli zerwiesz gwint to ewentualnie pozostanie ci wklejenie jej na stale do gniazda. Albo poprostu zainwestuj w pozadny statyw.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Jacek

Gość

PostWysłany: Czw Lip 24, 2003 3:07 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Inwestycja w lepszy statyw ? mam go miesiąc to już by było przegięcie
Powrót do góry
Hicks
Ostrzeżenia : 1
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 8

PostWysłany: Czw Lip 24, 2003 3:19 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No to musisz uwazac niestety ....... chyba ze masz wymienna glowice to pozostaje inwestycja w lepsza glowice
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Jacek

Gość

PostWysłany: Czw Lip 24, 2003 8:43 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zacznę się przyzwyczajać do tego uchwytu przy głowicy chociaż najlepiej to bym go wymontował bo wydaje mi się że jak na razie to bardziej przeszkadza niż pomaga w ustawianiu aparatu
Powrót do góry
kolec7

stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 49

PostWysłany: Czw Wrz 18, 2003 1:58 am    Temat postu: VELBON Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tez mam chłopie Velbona od paru miesięcy.
Na początku nie mogłem się przemóc do tej gajgi, ale to jest na dłuższą mete wygodne - zachęcam.
Płytkę szybkiego mocowania nigdy nie przykręcisz dostatecznie mocno ręką, no chyba, że jesteś men. Ja używam da tego zawsze monety jako śrubokręta (w to wycię cie w śrubie mocowania).
Myślę, że tym nie zerwiesz gwintu.

www.adamczak.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - foto forum Strona Główna -> Fotografia tradycyjna Wszystkie czasy w strefie GMT + 3 Godziny
Strona 1 z 1

Skocz do: