fotoarts.pl - foto forum :: Zobacz temat - Tele-zoom - jaki wybrać...
forum fotoarts.pl
FAQ :: Szukaj :: Użytkownicy :: Grupy :: Rejestracja :: Profil :: Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości :: Zaloguj :: Czat ( ) :: katalog stron foto

Tele-zoom - jaki wybrać...

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - foto forum Strona Główna -> Fotografia tradycyjna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
psycho

Gość

PostWysłany: Czw Lut 27, 2003 12:56 am    Temat postu: Tele-zoom - jaki wybrać... Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich! Aktualnie uzywam canona eos 33 + ef 50mm f/1.8 i jestem z tego zestawu niezmiernie zadowolony... ale poszukuję czegoś dłuższego i tu zaczynają się schodki... co wybrać. Zastanawiałem się nad canonami : ef 100-300 mm usm , 70-210 mm f/4 macro - czy mogę prosic o opinie na temat tych szkieł... ewentualnie jakies inne propozycje z tej samej półki klasowo-cenowej. Z góry dziękuję wszystkim i pozdrawiam.
Powrót do góry
Rave

stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 16

PostWysłany: Czw Lut 27, 2003 6:53 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

hmm ja sie nieznam na szklach od armaty(canona) ale mysle ze 70-210 bylby lepszy optycznie, tak mi sie tylko wwydaje
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
fotam

cool użytkownik
cool użytkownik

PostWysłany: Czw Lut 27, 2003 8:40 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie wiem nic o canonie, ale gdzieś słyszałem dużo dobrego o 70-210 f4 tyle że był chyba z L na końcu a nie macro.
Incuba

Administrator

Pomocy: 42

PostWysłany: Czw Lut 27, 2003 12:45 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja takze slyszalem i ogladalem fotki z uzyciemobiektywu Canon EF 70-200mm f/4.0 L, fakt ze byl na D60,

przyklad z http://www1.photosig.com/viewuser.php?id=57310, gosc jest z polski takze mozesz do niego napisac i sie dowiedziec czy jest zadowolony Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Emo

stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 6
Aparat: "6 cali miedzy uszami "

PostWysłany: Czw Lut 27, 2003 5:09 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

!00-300 USM jest w miarę dobry . 70-2100 jest o wiele lepszy optycznie od 100-300 USM. Pomysl ewentualnie o 100-300 F5,6 EF L stare szkło al eciemne ale naprwde dobre optycznie ze starych Lek były jszcze produlkowane 70-200 F4 albo4 ,5 nie jestem pewien L EF i 50- 200 L to wezystko stre wersje jeszcze do Eosa1 i cięzko je dostać bo kto ma raczej sie nie pozbywa odpowiednio takie same szkła tylko bez L tez produkowwano . Najlepszy byłby 70-200 F4,0 USM L ( biała rurka) jakośc optyki rewelka Laughing (Jak na zoom) Ale ta cena 2500-3600 zależy od stanu i czy ma papiery tańszy jest 100-300 F5,6 L około 1300zł-1500zł zależy od stanu .
Rave

stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 16

PostWysłany: Czw Lut 27, 2003 7:54 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

no tak jak sadzilem wlasnie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
psycho

Gość

PostWysłany: Czw Lut 27, 2003 11:38 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzięki wielkie ale... wiem że ef 70-200 f/4 L jest rewelacyjny... ale spotkałem właśnie 70-210 ze stałym swiatłem 4 i funkcyjką makro... w necie nie moge nic znaleźć na jego temat-może to dlatego, że uż dawno nie jest produkowany
Powrót do góry
Emo

stary wyjadacz
stary wyjadacz

PostWysłany: Pią Lut 28, 2003 9:49 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

To sklo o którym piszesz jest świetne optycznie i mechanicznie ( stosunku do obecnych plastików Lek nie wliczmy to inna bajka Wink ) Nie ma USM tylko EF silnik ten wydaje wysoki gwizd i to chyba jedyna wada tego szkłą ale jednocześnie cholernie szybko ostrzy jak cena jest przysrtępna to łykaj Laughing
psycho

Gość

PostWysłany: Pon Mar 03, 2003 2:02 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dzieki Emo. Mam nadzieje ze mowisz o obiektywie ef 70-210 f/4 Macro... tez slyszalem ze jest b.doobry optycznie... nie wiem jednak cze te 900 to dobra cena- oczywiscie stan jest b.dobry. Jesli ktos slyszal cos o innych obiektywach tej klasy cenowej to tez prosze o kontakt[/list]
Powrót do góry
Emo

stary wyjadacz
stary wyjadacz

PostWysłany: Wto Mar 04, 2003 10:01 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Zależy czy to wersja usm czynie jeżeli nie usm to cena 600buyłby raczej bardziej na miejscu ale ja kjest 70-200 USM makro to 900 jest dobra cena jeżeli stan obiektywu jest idealny z drugiej strony jak ten bez usma EF tez jest w stanie idealnym to pewnie tez bym wzioł to solidne konstrukcje choc USm ma w sobie juz więcej plastkiku . Będzie wiedzialczy to usm czy albo po napisie na korpusie albo po tym ze a kurna prześle ci zdjęcia usm i nie usm .Pasi?
psycho

Gość

PostWysłany: Wto Mar 04, 2003 5:44 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

To na pewno nie USM. W takim razie dzięki za opinię... nie iwesz jeszcze w jakiej skali odwzorowania macro w nim działa bo na obudowie nie jest nic napsane??
Powrót do góry
Emo

stary wyjadacz
stary wyjadacz

PostWysłany: Sro Mar 05, 2003 9:39 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie ale pewnie z1do3 albo4 generalnie makro jak makro . Jak chcesz prawdziwe makro t onajtaniej przejściówka M42 pierścienie pośrednie i np sonnar 135mm F2,8 albo 3,5 zeissa jena Laughing
Hicks
Ostrzeżenia : 1
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Pomocy: 8

PostWysłany: Czw Cze 26, 2003 2:39 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jesli myslisz o bardzo dobrej jakosci optycznej to zainwestuj w zoomy z "L" na koncu sa bardzo dobre choc niestety drogie jesli cena jest dla ciebie zapora to zafunduj sobie 70-210mm .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Upeter

Gość

PostWysłany: Wto Lip 22, 2003 6:31 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

"L" Canona to super obiektywy bawilem sie wlasnie 70-200/4. Jest to sprzęt wart zainteresowania. Cicho i szybko ostrzą, i ladnie rozmywają tlo.

A czy myslaleś nad czymś niezależnym.

Chociaż bedzie wolniejszy to cena jego bedzie nizsza. Laughing
Powrót do góry
Emo

stary wyjadacz
stary wyjadacz

PostWysłany: Wto Lip 22, 2003 9:14 am    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja powiem tak . K0ompromis zawsze jest rozwiązaniem połowicznym. Wink
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum fotoarts.pl - foto forum Strona Główna -> Fotografia tradycyjna Wszystkie czasy w strefie GMT + 3 Godziny
Strona 1 z 1

Skocz do: